TRE Amstelveen
  • darkblurbg

 

Mindfulness betekent met aandacht aanwezig zijn, zonder te oordelen. Het is de tegenhanger van: ‘op de automatische piloot je dingen doen’, de dingen doen zonder dat je je er bewust van bent.

Vaak zijn we ergens mee bezig en tegelijkertijd in ons hoofd druk met plannen maken, herinneringen, zorgen, analyses, enz. Ons denken is bezig met wat gaat komen of wat is geweest, maar is niet bij wat er hier en nu is. Onze gedachten brengen ons automatisch op ‘ingesleten sporen’, we herhalen onszelf in denken, voelen en doen. Zo houden we ons gedrag in stand zonder dat we dat weten, of willen.

 

Gedachten zijn geen feiten
Aandacht brengt je terug in het moment, en kan je helpen dit automatisme te doorbreken. Aandacht is hét middel om bewust met je gedachten om te gaan. Het stelt je in staat je gedachte als het ware van een afstand te bekijken. Daardoor kun je het gevoel dat door de gedachte wordt veroorzaakt uitstellen en de gedachte eerst eens nader onderzoeken. Gedachten zijn namelijk geen feiten! En zijn het wel jóuw gedachten, of heb je ze van iemand anders overgenomen?

 

Mindfulness training
In de Mindfulness training leer je om met vriendelijke, niet (ver)oordelende aandacht in het hier en nu aanwezig te zijn. De vaardigheid om in aandacht te zijn, bouwen we op in negen bijeenkomsten van tweeënhalf uur. Hierin wordt interactieve uitleg over het hoe en waarom van Mindfulness afgewisseld met verschillende technieken zoals de lichaamsscan, zitmeditatie en eenvoudige yoga-oefeningen. In groepjes van maximaal zes personen leer je vooral door zelf te ervaren, maar ook door uitwisseling van ervaringen met de andere deelnemers. Daarnaast zijn oefeningen thuis cruciaal om je de stof eigen te maken.

 

Voor wie
De training is geschikt voor jong en oud. Lijd je aan stress, (faal)angst, twijfel, een minderwaardigheidsgevoel, depressie (negatief denken), vermoeidheid of (chronische)pijn? Dan kun je er zeker baat bij hebben!

 

Oorsprong van de training Mindfulness (Mindfulness Based Stress Reduction)
De wetenschappelijk erkende training is vijfendertig jaar geleden ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Jon werkte als arts en wetenschapper op een polikliniek voor pijnklachten met patiënten die ‘uitbehandeld’ waren. In de training leerde hij mensen hun eigen kracht in te zetten om anders met zichzelf, en daarmee met hun klachten om te gaan.

Meld je aan